DBC is een belangrijk onderdeel voor binnen de revalidatieplanning. Het staat voor Diagnose Behandelcombinatie. Dit is een systeem waarmee zorginstellingen de geleverde zorg registreren. Vanuit deze registratie kan de declaratie gemaakt en verstuurd worden. Denk bijvoorbeeld aan een botbreuk en alle behandelkosten die hierbij komen kijken.
Waar komt DBC vandaan? En hoe werkt dit in de praktijk? Tijdens een recent webinar van RevalidatiePlanners vertelt gastspreker Anja Lauvenberg hierover vanuit haar ervaring. Zij heeft een rol bij Revalidatie DBC’s in Nederland en weet dus als geen ander hoe een DBC in elkaar steekt. Benieuwd naar het webinar? Vraag hier de terugkijklink aan.
DBC is een ontwikkeling in de revalidatiezorg geweest, waarbij een oude financieringsvorm werd vervangen door een nieuwe variant. De reden hiervoor was dat men meer zicht wilde krijgen in de kosten van de revalidatie. Wat is het effect van een klinische opname? Of wat gebeurt er tijdens een revalidatiedagbehandelingstraject? Maar de belangrijkst vraag: wat moet dit allemaal kosten?
De andere kant van dit verhaal is dat de politiek in Den Haag marktwerking in de zorg wilde. Dit kwam oorspronkelijk voort uit het idee dat dit zou helpen om meer zicht te krijgen op de kosten en om deze kosten te drukken. Helaas zorgt marktwerking zelden voor bezuiniging. Maar marktwerking zorgt er daarentegen juist voor dat bedrijven winst proberen te maken.
Een DBC geeft informatie over het totale zorgtraject en alles wat hierbij komt kijken: van een operatie tot een overnachting in het ziekenhuis. Een DBC vormt de basis van een ziekenhuisrekening.
Als planner krijg je tijdens je werk ook te maken met een DBC. Je hoofdtaak is het plannen van behandelingen in de agenda van de behandelaren en in de agenda van de patiënten. Hierbij hou je rekening met verschillende wensen en voorkeuren van de patiënt en let je op of er eventuele knelpunten ontstaan.
Op dit moment wordt een systeem gebruikt dat zicht geeft in de kosten. Om dit te waarborgen wordt de organisatie opgedeeld in kostenplaatsen. Er wordt een kostprijsmodel gebruikt, waarbij elk onderdeel van een organisatie aan een bepaalde kostenplaats en een bepaalde kostendrager wordt gekoppeld. De kostprijzen moeten elk jaar landelijk worden aangeleverd. Op basis daarvan wordt uitgerekend wat het tarief is van een DBC.
In de praktijk zie je dat bij een DBC de tarieven gekoppeld zijn aan de daadwerkelijke kosten van een organisatie. Voorheen had het ziekenhuis een budget, terwijl je tegenwoordig afspraken moet maken over wat je als organisatie krijgt van de overheid. Dit betekent dat je precies binnenkrijgt (of iets meer) wat je uitgeeft aan kosten.
Door ontwikkelingen in een DBC zie je dat er in de praktijk steeds de koppeling is gemaakt tussen ‘wat doen we?’ en ‘wat kost dat dan?’. In het tarief van een DBC hoor je dan ook duidelijk terug te zien wat iets kost. Het is belangrijk om je administratieve organisatie zo in te richten dat de planner die een voorschrift krijgt weet wat er bedoeld wordt en dus ook wat er ingepland moet worden.
Meer weten over een DBC in de revalidatieplanning en hoe dit in de praktijk gaat? Of benieuwd naar antwoord op vragen van collega’s? Bekijk dan het hele webinar hier.