Kenniscentrum

Zo zorg je voor continuïteit van de planning in de revalidatiezorg

De planning is de motor van de revalidatiezorg. Valt de planning weg, dan weten behandelaren én cliënten niet waar zij aan toe zijn. We vroegen planner Lana van Avermaete hoe zij zorgt voor continuïteit van de planning in de revalidatiezorg. Ze vertelt over haar ervaringen met uitvallende planners, het stellen van prioriteiten en de impact op het team.  

Uit eigen ervaring

Lana weet als geen ander hoe het is om een zorgplanning op de rit te houden. Zo kreeg ze zelf binnen vijf weken, twee keer corona. Ze vertelt: “Het kon niet, maar toch overkwam het me. Dat in combinatie met een collega die minder uren maakte door longcovid, werd het voor ons keuzes maken in wat we wel en niet deden. Je gaat dan echt twee keer na welke taken je kan uitvoeren in de uren die je maakt.”

RevalidatiePlanners prioriteiten

Prioriteiten

De ene taak heeft meer haast dan de ander. “Bij Libra moeten iedere week op dinsdag de brieven naar de revalidanten over hun afspraken eruit, anders hebben de behandelaren niets te doen. Ook mutaties van revalidanten hebben prioriteit, aangezien die veel invloed hebben op het rooster. Je kijkt echt naar de korte termijn en zet de patiëntenzorg centraal”, vertelt Lana.

“Taken die ik bij gebrek aan tijd nog even laat liggen om zo de continuïteit van de planning te waarborgen zijn bijvoorbeeld aanvragen voor vrije dagen ver in de toekomst. Ook de planning van grootschalige overleggen met veel betrokkenen hoeft meestal niet op de korte termijn.”

Tips van Lana

Het blijft lastig om de continuïteit van de planning in de revalidatiezorg te garanderen bij uitval. Toch is het essentieel om de zorg door te laten draaien. “Het is vooral erg belangrijk om overal over te blijven communiceren. Communicatie is echt key, dat is natuurlijk overal zo, maar zeker in de revalidatiezorg. Als je op voorhand uitlegt dat het heel druk is, bouw je al wederzijds begrip op en kan je een behandelaar bijvoorbeeld vragen om zelf een ouder te bellen.”

Daarnaast raadt Lana aan om hulp te vragen. Bijvoorbeeld aan je collega-planners. “Door goed contact te houden over de taken, voorkom je dat dingen dubbel gedaan worden of dat er taken volledig blijven liggen. Zo verdeel je ook de verantwoordelijk.”

Revalidant centraal

Uiteindelijk is het volgens Lana vooral belangrijk dat je jezelf niet alleen maar in het nauw werkt. “Uiteindelijk zijn de revalidanten de dupe bij gebrek aan continuïteit van de planning. Zorg daarom dat je blijft communiceren en niet teveel hooi op je vork neemt!”

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum