Kenniscentrum

Laura over haar ervaring als medisch secretaresse in de revalidatiezorg

Binnen de revalidatieplanning wordt er door planners meer gedaan dan alleen het maken van de roosters. Sommige planners houden zich namelijk ook bezig met administratieve taken, dit wordt ook wel het medisch secretariaat genoemd. Revalidatieplanner Laura Vonk voerde deze taken uit binnen haar opdracht. We vroegen ze hoe ze dit heeft ervaren. 

Hoe verliep de opdracht? 

“Ik was medisch secretaresse bij Rijndam, op de locaties IJselland Ziekenhuis en Erasmus MC. Voordat ik met deze opdracht begon, had ik nog weinig ervaring als medisch secretaresse. Nu de opdracht is afgelopen zie ik hoe zeer ik ben gegroeid. Daar ben ik erg blij mee. Als gedetacheerd planner leer je bij iedere opdracht weer iets nieuws, waardoor je uiteindelijk een duizendpoot wordt die alles kan, dat lijkt me heel tof.” 

Wat waren jouw taken binnen het medisch secretariaat? 

“Naast het maken van de roosters, had ik ook nog andere taken. Zo hield ik mij bezig met het versturen van reminderbrieven voor bestaande afspraken, het verwerken van orders, patiënten verwelkomen en het bijhouden en bijwerken van de patiëntdossiers. Voor de patiënten van die dag keek ik wat er in het dossier ontbrak. Denk hierbij aan dingen zoals een BSN-nummer, een legitimatiebewijs, een e-mailadres, de apotheek en huisarts én de opt-in registratie.” 

Planner

“Bij het eerste consult controleerde ik ook of de doorverwijzing goed was, omdat het financiële plaatje moet kloppen. Soms kwam het voor dat de revalidatiearts bij de doorverwijzing is ingevuld, maar dat kan natuurlijk niet. De patiënt moet namelijk door iemand buiten de revalidatieorganisatie doorverwezen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een specialist of huisarts.”  

“Daarna verwerkte ik de orders die werden doorgegeven door de artsen. Dat is een kopje in HiX. Artsen laten daarin weten wat de vervolgstap voor de patiënt wordt, zoals plan deze patiënt op deze datum in of ik wil dat deze patiënt naar de fysio gaat. En omdat de artsen het natuurlijk superdruk hebben, is het heel fijn dat wij ze kunnen ontlasten van deze werkzaamheden.” 

Hoe ervaarde je de afwisseling van werkzaamheden? 

“Je blijft altijd bezig, dus dat is wel fijn. De ene keer ben je consulten aan het inplannen en de andere keer ben je orders aan het verwerken. Maar het is hartstikke leuk om nieuwe dingen te leren en bezig te zijn met hen te ondersteunen en ontzorgen.”  

Wat vind je leuker, plannen of het medisch secretariaat? 

“Ik vind beide heel leuk en het gaat mij goed af. Maar het is zo verschillend van elkaar. Ik zou het allebei nog wel een keer willen doen. Medisch secretaresse kan ik nu wel iets beter, omdat ik daar langer op opdracht ben geweest. Maar ik heb het bij alle opdrachten erg naar mijn zin.” 

Ook planner worden?

Wil jij net als Laura ook planner worden? Neem dan een kijkje op onze vacature pagina en wie weet spreken wij jou snel!  

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum