Kenniscentrum

In 4 stappen van behandelplan naar planning

Een behandelplan van een patiënt is nooit hetzelfde. De zorgindicatie, de onderliggende oorzaak en de persoonlijke situatie zijn bij iedereen anders. Waar let je op bij het maken van een planning op basis van een behandelplan? Wat prioriteer je? We vroegen Wannes van Lonkhuyzen, planner bij RevalidatiePlanners, welke stappen je moet zetten om het behandelplan te vertalen naar de planning.

Wat houdt een behandelplan in?

Het opstellen van een behandelplan gebeurt door een behandelaar en bevat een aantal stappen. Wannes: “Los van de diagnose, die wordt vastgesteld op basis van klachten en onderzoeken, worden ook de behoeften en doelen van de patiënt besproken. Daarnaast moeten natuurlijk de middelen van de behandelaar en de behandellocatie mee worden genomen. Er is veel mogelijk, maar er kan niet altijd aan alle wensen van een patiënt worden voldaan.”

Als planner is het jouw taak om dit behandelplan om te zetten naar een succesvolle planning. Zo doe je dit in 4 stappen:

Stap 1. Neem contact op met de patiënt

Op het moment dat een patiënt ingepland moet worden, neemt Wannes eerst even contact op met de desbetreffende patiënt. Hier zijn een aantal redenen voor. “Aan de ene kant is dit contact er om aan te geven dat we gaan beginnen. In verband met drukte kan het soms vrij lang duren voordat iemand kan beginnen, dus dan is een heads-up erg fijn!”, vertelt Wannes. “Daarnaast is zo’n contactmoment er om de beschikbaarheid van de patiënt te checken. Bovendien hebben sommige patiënten bepaalde eisen, wensen en voorkeurstijden wat betreft de planning die ze op dat moment door kunnen geven.”

RevalidatiePlanners Contact

Stap 2. Begin met de intakes

Dan is het een kwestie van inplannen. “Je begint met de intakegesprekken. Ga na welke behandelaar hier geschikt voor is. Kijk hierbij niet alleen naar de beschikbaarheid, maar ook naar de kennis en kunde van de behandelaar. Iedere behandelaar heeft zijn eigen vakgebied en specialisme.”

Stap 3. De vervolgbehandelingen

De weken erna volgen de vervolgbehandelingen. Wannes: “Soms moeten bepaalde therapieën gecombineerd worden, die plan ik dan eerst. De rest kan ik daar dan makkelijker omheen plannen dan andersom.”

Stap 4. Hou de planning in de gaten

Je probeert natuurlijk zo veel mogelijk therapiesessies in te plannen, maar helaas komt het voor dat er therapieën overblijven waar (nog) geen plek voor is. “Die houd ik dan de weken erna in de gaten tot ik er wel ruimte voor heb”, aldus Wannes.

 

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum