We duiken in de wereld van effectief met revalidatieplanner Sem Ariaans. Effectief plannen verbetert niet alleen jouw werk als planner, maar ook de kwaliteit van de zorg. Dat is dus dubbel voordeel!
In deze blog geeft je Sem vijf praktische tips voor een effectieve aanpak van taken en deadlines.
Een planner heeft veel vaste taken en deadlines. Sem adviseert om aan het begin van de week je taken overzichtelijk op een rijtje te zetten. “Bepaal welke taken je op welke dag echt af wilt hebben. Maar maak het niet te veel. Het is beter om wat minder taken te plannen, dan dat je aan het eind van de dag maar de helft af hebt.”
Naast de vaste to do’s kan Sem je ook garanderen dat er onverwachte dingen gebeuren op een werkdag van een revalidatieplanner. Sem: “Het is belangrijk dat je daar de ruimte voor houdt. Prop je agenda niet helemaal vol want dan blijft er geen tijd meer over voor ad hoc taken zoals telefoontjes van patiënten of medewerkers die binnenlopen met hun vragen.”
Ook al heb je soms plotselinge taken, vergeet je hoofdtaak, de planning, niet. Die moet op tijd klaar zijn, dus focus daarop. “Als collega’s steeds binnenkomen met vragen, kan dat storend zijn en blijven andere taken liggen. Als je merkt dat je daardoor niet aan je andere taken toekomt, zeg dat dan duidelijk tegen je team.”
Sem geeft als tip om per dag een dagdeel aan te wijzen waarop collega’s binnen mogen lopen. Hierdoor creëer je meer rust voor jezelf en schep je tegelijkertijd duidelijkheid over wanneer jij als planner tijd hebt om de vraag van een medewerker te beantwoorden.
Sem zegt dat communicatie heel belangrijk is, ook met de behandelaren en het management. “Als planner heb je meestal weinig invloed op het behandelplan van een patiënt, maar je kunt wel helpen hun ervaring tijdens de revalidatie beter te maken. Jouw planning kan voor rust en regelmaat zorgen. Daarom is het belangrijk dat je jouw kant van de planning ook bespreekt met de behandelaren en het management.”
De kerstvakantie komt eraan en dat betekent dat je bij patiënten moet peilen of zij hun afspraken wel of niet door willen laten gaan. Wat Sem merkt is dat heel veel organisaties de planner de patiënt laten bellen om dit na te vragen. Dit kost veel tijd. De behandelaar ziet een patiënt wekelijks en het is dan ook een kleine moeite om de behandelaar even om de beschikbaarheid van de patiënt te vragen en dit in een notitie in het systeem te zetten.
Sem geeft dan ook mee om soms je taken te delegeren. “Het is meestal de taak van een planner om te kijken wanneer een patiënt beschikbaar is, maar soms is het efficiënter als een behandelaar dit doet.”
Als revalidatieplanner is het jouw taak om zowel de beschikbaarheid, de eisen en de wensen van behandelaren, patiënten en het management mee te nemen in de planning. In deze blog vertelt Sem over de belangrijkste werkafspraken die je hebt als revalidatieplanner.