Kenniscentrum

5 gouden regels voor een goede revalidatieplanning

Zonder een goede planning verloopt een behandeldag voor de revalidant, de behandelaar en alle andere betrokkenen een stuk minder prettig. De planners van RevalidatiePlanners hebben als doel om de revalidatiebehandelingen zo soepel en prettig mogelijk te laten verlopen voor alle betrokkenen.

Maar hoe maak je zo’n goede planning? We geven 5 gouden regels voor een goede revalidatieplanning.

1. Zorg dat de handleidingen goed op orde zijn

Iedere instelling, locatie of vakgroep binnen een instelling, heeft zijn eigen manier van werken, eigen bijzonderheden en uitzonderingen. Door dit goed inzichtelijk te hebben kan er gemakkelijk werk van elkaar overgenomen worden en is het framework van je planning goed uit te leggen aan anderen. Zorg dat je een handleiding maakt, voor als je je werk moet overdragen.

RevalidatiePlanners weekplanning

2. Zorg voor een goede interne weekplanning

Als het rooster op donderdag wordt uitgedraaid, betekent het niet dat het rooster op maandag conflictvrij is. Tip: weet wanneer je in de week een taak prioriteit moet geven. Verwerk bijvoorbeeld eerst de ontslagen en plan dan pas nieuwe medewerkers in. Daarna ga je vakanties verwerken en conflicten oplossen. Bewaar het zetten van de puntjes op de i tot het einde.

Deze precieze volgorde van interne weekplanning kan variëren per instelling, maar het is de kunst om dit voor jezelf als planner duidelijk te krijgen.

3. Overleg met een vakgroep-coördinator

Het kan voorkomen dat de planning een onoplosbare puzzel lijkt. Die ene dienst krijg je steeds niet gevuld. Een aanrader is om dit te bespreken met een vakgroep-coördinator. Een vakgroep-coördinator biedt vaak een frisse blik en is daarnaast een goede sparringpartner. Grote kans dat jullie er samen wel uitkomen!

4. Maak duidelijke afspraken over communicatie

Essentieel voor een goede planning is communicatie. De manier waarop, maar ook wanneer. Alles wat met de patiënt te maken heeft, moet bijvoorbeeld via het elektronische patiëntendossier (EPD).

Spreek daarnaast met het team af wanneer ze vakanties doorgeven. Door hier duidelijke afspraken over te maken, voorkom je last-minute werk dat eigenlijk al eerder had gekund. Daarnaast is het voor medewerkers prettig als zij tijdig bevestiging van hun vakantiedagen of weken krijgen.

5. Signaleer capaciteitsproblemen

Als planner is het jouw taak om knelpunten actief te signaleren en hierop te acteren. Door problemen vroegtijdig op te merken, voorkom je dat je continu brandjes aan het blussen bent. Een goed inzicht in de capaciteit is hier een belangrijk onderdeel van. Zorg dat je zicht hebt op het aantal vrije bedden en houdt lege plekken of gemiste therapie bij.

RevalidatiePlanners Capaciteit

Bespreek de capaciteit met de desbetreffende manager. De manager is dé persoon die jou alle informatie kan verstrekken over nieuwe medewerkers of nieuwe patiënten. En deze informatie heb je nodig om een zo goed mogelijke planning neer te zetten.

Verder lezen?

Lees hier over de unieke kanten van de revalidatieplanning.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum