Kenniscentrum

Wat maakt het plannen in de revalidatiezorg zo uniek?

De revalidatieplanning is een ingewikkeld proces. Patiënten hebben vaak met meerdere behandelaren te maken, die in een specifieke volgorde op elkaar aan moeten sluiten. De eerste uitdaging is om die volgorde te borgen, de tweede uitdaging is om de patiënt na een gesprek met een psycholoog niet drie uur te laten wachten op de fysiotherapeut. Bovendien wil de patiënt het liefst ook iedere keer dezelfde behandelaar. Kortom: je hebt met een uniek vak te maken!

Zorgsector met veel voldoening

De zorg geeft veel voldoening. Dit is zeker in de revalidatiezorg duidelijk zichtbaar. Je helpt mee om een patiënt zo goed en zo snel mogelijk terug laten keren in de maatschappij. Dit is vaak een dankbaar proces. In de meeste gevallen maakt de cliënt, onder meer vanwege jouw planning, een mooie groei door.

Verschillende zorgverleners

‘Revalidatie’ betekent letterlijk herstel. Het is een breed begrip aangezien het zowel lichamelijke als psychische aspecten kan omvatten. Als planner heb je te maken met allerlei verschillende behandelaren met verschillende expertises, afhankelijk van de situatie van de patiënt.

Denk hierbij aan:

  • Fysiotherapeuten
  • Ergotherapeuten
  • Logopedisten
  • Psychotherapeuten

Maar vergeet ook niet specifieke zorgverleners zoals diëtisten, maatschappelijke werkers, cognitieve trainers, orthopedische schoenmakers, bewegingsagogen en/of pedagogen.

RevalidatiePlanners Hersenbreker

Hersenbrekers

Het is een van de weinige zorgsectoren waar je als planner met zóveel verschillende kennisgebieden te maken hebt. Dit zijn soms echte hersenbrekers. Zo is het bijvoorbeeld op papier mogelijk om gelijk na een heftig gesprek met de psycholoog, vol goede moed verder te gaan met de fysiobehandelingen. Maar in werkelijkheid is dit niet altijd wijs. Je moet dus verder kijken dan alleen het rooster.

Waar voldoet een goede planning aan?

De revalidatiezorg biedt een specifieke, op de patiënt afgestemde, behandeling. Deze kan intensief zijn, maar ook kortdurend of zelfs eenmalig. De perfecte balans is moeilijk te vinden in de zorgplanning. Je kan nooit iedereen tevredenstellen. Kortgezegd vereist een optimale planning een persoonlijke benadering richting de patiënt. In een optimale planning wordt er alles aan gedaan om de patiënt een zo goed en gemakkelijk mogelijk traject te laten doormaken.

Meer ervaringen vanuit het planvak

Wil je meer weten over het plannen in de revalidatiezorg en de ervaringen van planners zelf? Lees dan hier verder!

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum