Kenniscentrum

Behandelplandefinities en sjablonen in de revalidatieplanning

Iedere revalidatiebehandeling kent drie fases: het onderzoek, de behandeling en de monitoring/controle. Tijdens het onderzoek wordt er in overleg met het team en de patiënt een behandelplan opgesteld. Wat staat hierin? En hoe worden behandelplandefinities omgezet naar een daadwerkelijke planning? 

Het 8e RevalidatiePlanners webinar stond in het teken van behandelplandefinities en sjablonen. Ilias Bel Hach vertelde wat dit precies inhoudt en hoe je een behandelplandefinitie maakt in het planprogramma HiX.

RevalidatiePlanners Behandelplandefinities

Wat zijn behandelplandefinities?

Een behandelplandefinitie is een standaard voor een zorgpad die een revalidatiearts aan een patiënt mee kan geven. Hierin staat precies aangegeven wat een patiënt aan afspraken gepland moet krijgen. Denk bijvoorbeeld aan twee keer per week fysiotherapie en een keer per week een gesprek met een psycholoog. Maar er komt er nog veel meer bij kijken. Is het wel of niet gewenst om meerdere behandelingen op één dag te plannen? En hoeveel dagen moeten er tussen een zelfde soort behandeling zitten?

Het proces van behandelplandefinities in de revalidatieplanning

Om het proces van de totstandkoming van een behandelplandefinitie zo realistisch en duidelijk mogelijk te maken, gebruikt Ilias het planprogramma HiX. Een behandelplan kent oneindig veel mogelijkheden die je als planner kan aanpassen. De 5 meest voorkomende hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

1. Behandelnaam

Te starten met de behandelnaam. Deze naam moet in een aantal woorden zeggen over wat voor soort behandelplan we het hebben. Zorg ervoor dat hier een vast stramien in zit. Deze naam zien namelijk de behandelaren, de artsen, jouw collega-planners en de patiënten.

2. Behandelvorm

Binnen HiX kan je kiezen tussen: poliklinisch, klinisch en schoolkinderen. Deze keuze van de behandelvorm heeft alles te maken met het voorgesteld plannen. De plantool geeft namelijk aan de hand van de behandelvorm, een daarop afgemeten advies.

3. Maximaal aantal behandeldagen en behandelingen

Een belangrijk aspect van een behandelplan is het maximaal aantal behandeldagen per week. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een patiënt elke dag een behandeling heeft staan. Daarnaast kan je ook aangeven wat het maximale aantal behandelingen per dag is.

4. Minimaal aantal dagen tussen dezelfde behandeling

Een handige optie binnen HiX is de mogelijkheid om een minimaal aantal dagen tussen dezelfde behandeling op te geven. Zo voorkom je dat een behandeling zoals fysiotherapie twee dagen na elkaar wordt gepland.

Let op! Dit geldt wel enkel voor behandelingen met dezelfde code. Zo maakt het systeem bijvoorbeeld geen onderscheid tussen een fysiotherapie intake of een fysiotherapiebehandeling.

5. Overige functies

Ook de voor de hand liggende functies van een revalidatieplanning dien je als planner in te voeren. Denk aan behandelingen waarvan je juist niet wilt dat ze op dezelfde dag plaatsvinden. Zo kan bijvoorbeeld een gesprek met een psycholoog en een maatschappelijk werker op één dag niet de voorkeur hebben.

Behandelplansjablonen

Tijdens het webinar vertelde Ilias naast het proces van totstandkoming van een behandelplandefinitie, ook over verschillende manieren om behandelplansjablonen toe te voegen binnen HiX. Behandelplansjablonen zijn een soort voorgeprogrammeerde behandelplandefinities. Wil je hier alles over weten? Kijk dan het hele webinar terug via deze terugkijklink.  

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum