Kenniscentrum

Revalidatiepatiënt die zichzelf inplant is dat haalbaar?

Zo af en toe hoor je in revalidatieland de stille wens dat revalidanten zelf hun afspraken willen inplannen via een patiëntportaal. Welke voor- en nadelen brengt dit met zich mee voor zowel patiënt, behandelaar als planner? En is dit in de praktijk wel haalbaar?

We vroegen een aantal revalidatie planners wat hun visie is op deze manier van plannen.

Hoe werkt het?

Het zelf inplannen van afspraken door de patiënt is niet geheel nieuw. Neem bijvoorbeeld de corona teststraten van de GGD. Via de website kan je je voorkeurstijd en locatie kiezen en zelf een afspraak maken. Als patiënt heb je zo de mogelijkheid om een afspraak te plannen op een moment dat jou het beste past.

Een bijkomend voordeel is dat een patiënt die zichzelf inplant, sneller geneigd is om concessies te doen als er minder ruimte is en ze toch geholpen willen worden. Zo komt de verantwoordelijkheid meer bij de patiënt te liggen. Gevolg is dat je er als planner minder op wordt aangekeken als er geen ruimte is voor een afspraak op een specifiek moment.

RevalidatiePlanners zelfplannen

Zelf inplannen in de praktijk

De revalidatie is multidisciplinair. Er is vaak een heel team van behandelaren bij betrokken en de behandelingen zijn op elkaar afgestemd. In praktijk gaat het dus niet om ‘zomaar’ een afspraak die verzet wordt of die wordt ingepland, er zit een heel behandelplan achter.

Daarnaast zijn therapiegroepen vaak ‘gesloten’, wat wil zeggen: deelnemers worden naar aandoening ingedeeld voor een bepaalde tijd bij dezelfde therapeuten. Het is niet de bedoeling dat revalidanten naar eigen inzicht van therapiegroep veranderen, omdat ze toevallig net die dag vioolles willen volgen. De vaste therapeuten zijn niet voor niets betrokken bij het revalidatieproces van de patiënt.

Kortom: zelf plannen door patiënten is mogelijk voor een huisartsenafspraak, een simpele controle-afspraak in het ziekenhuis of een eenmalige afspraak bij de fysiotherapeut. Voor de revalidatie lijkt dit (nog) niet mogelijk, omdat een behandelplan van een patiënt erg nauw luistert.

Door de patiënt zichzelf in te laten plannen, zal er hoogstwaarschijnlijk meer worden afgeweken van het behandelplan. Met als gevolg dat het revalidatieproces minder snel en effectief verloopt. Dit is niet alleen nadelig voor de patiënt zelf, maar ook voor de organisatie.

Semi-automatisch plannen

De meeste revalidatiecentra zijn momenteel wel bezig met het implementeren van semi-automatische planprogramma’s zoals HiX 6.2 en Roosterplatform. Deze programma’s vergen veel omdenken van de planners in vergelijking met oudere planprogramma’s, maar zullen uiteindelijk leiden tot een optimalisatie van het planproces.

Recent gaven we ook een webinar over de doorontwikkelingen van planningsmodule HiX 6.2.
Deze kun je hier terugkijken.

Behandelplan versus automatisering

Op papier is een revalidatiepatiënt die zichzelf inplant een productief en wenselijk idee. Vele planners zien er de voordelen van in, maar komen vervolgens heel snel tot de conclusie dat dit binnen de revalidatieplanning nu nog niet haalbaar is. Een behandelplan luistert te nauw om deze verantwoordelijkheid bij de patiënt neer te leggen.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum