Kenniscentrum

Van museummedewerker naar revalidatieplanner

Revalidatieplanner Sem Ariaans, afgestudeerd in kunstgeschiedenis, heeft een opmerkelijke carrièreswitch gemaakt. Van de kunstwereld naar de zorg. We gingen met haar in gesprek over hoe deze carrièrewending voor haar uitpakte. Ook geeft ze een aantal tips hoe jij een vliegende start kan maken als revalidatieplanner.

Kennismaking met het planvak

Sem heeft na het afronden van haar opleiding een aantal jaar in een museum gewerkt. Hier was ze onder andere verantwoordelijk voor het beheer van de museumwinkel, maar ook coördineerde ze de frontoffice, inclusief de planningstaken. Al doende maakte ze kennis met het planvak.

Positieve omschakeling

Het was een hele omschakeling. Maar het plannen was iets wat Sem al erg boeiend vond. “De leuke en fijne mensen in de zorg dragen daar alleen maar meer aan bij. Als revalidatieplanner voel ik echt dat ik maatschappelijk nut heb. Door de planning te maken draag ik mijn steentje bij. Zo geeft het mij veel voldoening om mensen van de wachtlijst op te bellen met de mededeling dat ze kunnen starten met hun behandeltraject.”

Van museummedewerker naar revalidatieplanner

‘Wees niet bang om vragen te stellen’

Hoewel Sem al de nodige ervaring had met de planning, geeft ze aan dat hulp vragen echt het allerbelangrijkste blijft. “Wees niet bang om vragen te stellen. Vraag of iemand even met je mee kan kijken als je er niet uit komt. Door eerlijk en open hierover te zijn, leer je het allerbeste. Zeker in de zorg zijn mensen alleen maar bereid om je te helpen!”

Blijven leren

Sem leert nog steeds veel over plannen. “Niet iedereen is altijd blij met jouw planning. Maar als je uitlegt waarom en er open over bent, krijg je vaak begrip. Deze gesprekken kunnen lastig zijn, maar je leert er veel van. Zo voel je je de volgende keer zekerder als je iemand belt.”

Van museummedewerker naar revalidatieplanner

Planvak ook iets voor jou?

Wat Sem zo aantrok aan het planvak is het organiseren, de structuur, het leggen van de puzzel en vooral van de chaos rust creëren. “Als dit jou ook aanspreekt, dan is het planvak zeker iets voor jou! Wees niet bang voor alle verschillende plansystemen, als je open staat voor hulp, dan krijg je dit snel onder de knie.”

Lijkt het je leuk om revalidatieplanner te worden? Bekijk en solliciteer op één van onze vacatures en wie weet word jij dan onze nieuwe collega met een hart voor de zorg.

Van thuiszorg- naar revalidatieplanner

Collega Linda van Daal kwam na jarenlange ervaring als planner in de thuiszorg in de zomer van 2021 terecht op een opdracht als revalidatieplanner. Een hele verandering. Inmiddels is Linda al bijna een jaar verantwoordelijk voor de planning bij de Koninklijke Visio Regio Zuid-Holland. In dit artikel vertelt ze meer over haar opdracht en haar ervaringen in de revalidatiezorg.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum