Kenniscentrum

Zo zorg je als planner voor balans in de patiëntenplanning

Een efficiënte en gebalanceerde patiëntenplanning vormt de sleutel tot succes in de wereld van de revalidatiezorg. Het zorgt ervoor dat patiënten op de juiste momenten de zorg krijgen die ze nodig hebben, terwijl de beschikbare middelen optimaal worden benut. Als planner kun je verschillende strategieën toepassen om balans in de patiëntenplanning te creëren. Hieronder geven we vijf aanbevelingen om dit te bereiken.

1. Stel prioriteiten

Voor balans in de planning is het belangrijk om de urgentie en zorgbehoefte van iedere revalidatiepatiënt te identificeren. Geef voorrang aan patiënten met acute of ernstige aandoeningen, zodat zij snel toegang krijgen tot de benodigde revalidatiebehandelingen. Door dit te doen, zorg je ervoor dat degenen die dringend hulp nodig hebben, tijdig worden geholpen. 

2. Zet je middelen efficiënt in

Een patiëntenplanning wordt aanzienlijk verbeterd door de optimalisatie van het gebruik van beschikbare middelen, zoals revalidatieprofessionals, faciliteiten en apparatuur. Waarborg als planner dat de vereiste middelen op de geplande momenten beschikbaar zijn. Zo ontvangen patiënten hun behandelingen zonder onnodige vertragingen.  

Planner

3. Plan flexibiliteit in

Onverwachte veranderingen kunnen roet in de revalidatieplanning gooien. Denk aan spoedgevallen of wijzigingen in behandelplannen. Neem flexibele tijdsblokken in de planning op, zodat je hier goed mee om kan gaan. Deze flexibiliteit stelt je in staat om ruimte te creëren en aanpassingen te maken, zodat de kwaliteit van de zorg niet in gevaar komt bij onverwachte gebeurtenissen. Wat op zijn tijd bijdraagt aan balans in de planning. 

4. Wees scherp op de wachtlijst

In de revalidatiezorg kunnen wachtlijsten ontstaan door beperkte capaciteit of toename in zorgvraag. Het is van belang om deze wachtlijsten eerlijk en transparant te beheren. Communiceer duidelijk met patiënten over hun positie op de wachtlijst en bied eventueel alternatieve zorgopties aan. Door transparant te zijn en patiënten op de hoogte te houden, bouw je vertrouwen op en bevorder je een evenwichtige en rechtvaardige toegang tot de zorg. 

RevalidatiePlanners_Consultancy en training

5. Monitor en optimaliseer

Het monitoren van de prestaties van de revalidatieplanning is van meer waarde dan de meeste mensen weten. Analyseer regelmatig de gegevens en verzamel feedback om inzicht te krijgen in eventuele knelpunten of inefficiënties. Op basis van deze informatie kun je aanpassingen maken en de planning verder optimaliseren. Het is een continu proces van evaluatie en verbetering om ervoor te zorgen dat de planning gebalanceerd blijft en de behoeften van de patiënten worden vervuld. 

Keep in mind 

Het gebruiken van deze tips kan dienen als basis voor het ontwikkelen van een evenwichtige patiëntenplanning. Toch is het cruciaal om te benadrukken dat het creëren van een gebalanceerde patiëntenplanning een complex proces is, dat afhangt van verschillende variabelen. Elke zorgorganisatie heeft te maken met unieke uitdagingen en prioriteiten. Het is dan nodig om de strategieën aan te passen aan de specifieke omstandigheden van jouw organisatie. 

Het duizelingwekkende werk in de revalidatiezorg 

Heeft een patiënt na zijn FT (fysiotherapie) en ET (ergotherapie) nog genoeg tijd om zich om te kunnen kleden voor het zwemmen? En is hij daarna op tijd thuis voor zijn videobelafspraak met de psycholoog en de arts? Er komt veel kijken bij patiëntenplanning in de revalidatiezorg en het balanceren hiervan is dan ook niet zomaar appeltje eitje. In dit artikel vertel Ilias Bel Hack je meer over zijn ervaringen in deze complexe zorgtak. 

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum